תקופת המלווה

המדריך לנהג החדש: כל מה שצריך לדעת על תקופת המלווה

תקופת הליווי לאחר קבלת רישיון מהווה הזדמנות מצוינת בעבורכם לחזק את הביטחון על הכביש כמו גם ללמוד מהניסיון של המלווה שלכם. מה חשוב לדעת רגע לפני שמתניעים את הרכב? להלן המדריך המלא בעבור נהגים חדשים (ונרגשים).

תקופת ליווי  לנהגים חדשים: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

ע"פ התקנות של משרד התחבורה בישראל, כל נהג חדש נדרש לעבור תקופת ליווי של חצי שנה. התקופה מחולקת לשניים: שלושה חודשים של ליווי מלא מצד נהג מעל לגיל 24 ועם ניסיון של חמש שנים בסוג הרכב בבוקר ובערב ושלושה חודשים של ליווי המתבצע בשעות הלילה בלבד, כלומר בין 21:00-06:00. חשוב להבין כי אין מדובר בהמלצה ונהג חדש אשר נתפס כאשר הוא ללא מלווה יעבור שימוע אצל קצין משטרה ולקבל בהתאם פסילה מנהלית של הרישיון למשך 30 יום כמו גם השבתת הרכב לתקופה דומה. בתי המשפט נוטים להתייחס בחומרה לנהגים חדשים שאינם מקפידים על תקופת הליווי ובלא מעט מהמקרים פוסלים את רישיון הנהיגה לתקופה של שלושה חודשיים כולל קנס כספי. על כן, אין להקל ראש בחשיבות של הליווי, ומצופה מכם להקפיד על התקופה הזו במלואה, כולל הבנה כי מדובר בתקופה משמעותית שנועדה לסייע לנהגים חדשים לקבל את הכלים והמיומנות על הכביש, בעיקר בשעות החשכה. על כן, יש צורך במלווה לילה על פי חוק ולהקפיד כי המלווה שלכם ידע להנחות ולהסביר על התנאים של נהיגה זו לצד הסברים טכניים חשובים.

כיצד תעברו את תקופת הליווי בצורה הטובה ביותר?

למרות שתקופת הליווי עלולה לא פעם להכביד עליכם, חשוב להבין כי היא נועדה לסייע לכם ולא להפריע. על כן, רצוי לבצע תיאום ציפיות מול המלווה שלכם ולבנות ביחד תוכנית המתמקדת בהיבטים שונים של נהיגה – החל מתנאי השטח ועד להיכרות מעמיקה עם הרכיבים של הרכב, לטובת יצירת מיומנות נהיגה בטוחה. בכדי שתוכלו להיות עם אצבע על הדופק מבחינת מספר השעות, הקימו לעצמכם טבלה וציינו לעצמכם את השעות של הליווי כולל יעדים בהם ביקרתם. נסו שלא להיצמד למסלול קבוע אלא לגוון עם מסלולים שונים מתוך מטרה להתגבר על היעדר הניסיון בכביש שמוביל לתאונות קטלניות, גם בשטחים מוכרים.

למידה, למידה, למידה

חלק מהותי מתהליך של ליווי נוגע ללמידה. על מנת שתוכלו לנצל את הזמן במלואו, הכינו מראש שאלות ואל תחששו לבצע בסיום הנהיגה נוהל שבמסגרתו אתם מקבלים פידבק על הנהיגה, מתוך מטרה כי תוכלו ללמוד מהטעויות שלכם תוך כדי ולאחר סיום הנהיגה. ככל שנתיב התקשורת שלכם פתוח כך תוכלו להרגיש בנוח יותר ועל כן המטרה של תקופת הליווי היא ללמוד כמה שיותר. הקפידו לנתב את התהליך לא רק לנסיעה עצמה אלא גם להתארגנות לפני – בדיקת תקינות מערכות הרכב (פעולה בסיסית שכל נהג אחראי חייב לבצע) לצד נהיגה בטוחה הכוללת שמירה על מרחק, עקיפות בהתאם לצורך, בלימה נכונה וכן התייחסות להולכי רגל ולאתגרים הנלווים לנהיגה בתנאים מורכבים, כמו תנאי שטח או דרך עירונית צפופה.

 

לסיכום, חובת הליווי של נהגים חדשים היא חובה שנועדה להבטיח כי נהגים חדשים יקבלו את הכלים והמיומנות לטובת שיפור, התמקצעות ומיומנות שהינה חיונית לטובת אחריות אישית על הכביש. לצערנו, נהגים חדשים מעורבים פי שניים בתאונות דרכים שמסתיימות לא פעם באופן קטלני, ועל כן היכולת לקבל ליויו היא גם חשובה לטובת הידע והניסיון אלא גם לטובת צבירת ותק והתמקצעות שהינה הכרחית בעבור כל נהג המחזיק ברישיון נהיגה בתוקף.